Sportul este o parte esențială din educația copiilor noștri, pentru că prin sport nu vorbim despre bătutul mingii sau alergatul hai-hui fără vreun scop anume, prin sport clădim caractere și modelăm personalități. Practic, ne pregătim copiii pentru ziua în care vor trebui să ia singuri decizii.
România nu excelează, desigur, nici la capitolul acesta, al conștientizării rolului sportului în societate, însă au existat mereu oameni inimoși care au înțeles perfect despre ce e vorba și au sprijinit sportul cât de mult au putut.
Am făcut acest preambul pentru a putea să ne exprimăm respectul și admirația pentru acești oameni, pornind de la exemplul unuia dintre cluburile cu care colaborăm, SMART Basketball Team din Cluj.
Vorbim despre un club mic, care abordează un sport puțin popular, baschetul feminin, și care încearcă din răsputeri să ajute la renașterea unei tradiții în orașul de pe Someș, o adevărată capitală a baschetului feminin românesc pentru mulți ani la rând.
Pentru ca lucrurile să fie și mai complicate, pandemia de coronavirus pe care o traversăm de mai bine de un an a închis școlile și, implicit, sălile de sport, iar copiii au fost condamnați la școală online, un compromis în care sănătatea fizică și mentală a copiilor cade, evident, în plan secund.
Foarte greu de supraviețuit pentru un club sportiv în asemenea vremuri.
Însă sportul mai are o caracteristică greu de identificat la alte domenii: pasiunea este ingredientul cheie, toți oamenii implicați în sport iubesc ceea ce fac, lucru imposibil de închipuit într-o fabrică sau multi-națională.
Și prin asta nu numai că supraviețuiește SMART Basketball Team, ci chiar reușește să înflorească, să se dezvolte, cu ajutorul acestor oameni inimoși despre care pomeneam la început.
A venit compania sibiană de echipament sportiv Andu și a întins o mână de ajutor, Fundația Alexandrion a trimis mingi pentru copii, Aqua Carpatica asigură apă pentru antrenamente și turnee, iar cel mai nou partener, compania clujeană Farmec, oferă produse pentru dezinfecție la antrenamente și competiții.
Nici nu vă închipuiți cât bine fac asemenea gesturi, ele dau energia de care au nevoie acești oameni pentru a o lua zi de zi de la capăt și a munci mai departe CU COPIII NOȘTRI.
Nimeni nu se îmbogățește, nimeni nu caută să-și atârne la gât zeci de medalii, nimeni nu umblă după comisioane și transferuri, oameni buni! De ce privim mereu în altă parte, de ce ni se pare prea complicat să ajutăm, de ce nu ne mai putem strânge la un loc pentru o cauză comună? De ce, oare, suntem superficiali exact cu cei pe care îi iubim cel mai mult – copiii noștri?
Sunt mii de companii în Cluj și fiecare dintre ele ar trebui să facă ceva pentru comunitatea din care își trage seva. Să sponsorizeze, să ofere servicii cu titlu gratuit, să redirecteze 20% din impozitul pe profit, să încurajeze angajații să redirecționeze din impozitul lor, toate sunt acțiuni, la naiba, FOARTE SIMPLE!
Dar care ar face ca sportul să înflorească!
Respectele noastre tuturor celor care se implică!