O piață cu care nu e de joacă: eSports!

eSports

Acum cinci ani, proaspăt inaugurata Sală Polivalentă din Cluj a găzduit un eveniment unic în România prin amploarea și calitatea organizării, dar mai ales prin prisma specificului. Este vorba de DreamHack Open, pe scurt un turneu de Counter Strike, un joc video foarte popular în zilele noastre.

La acea vreme lucram în ”sportul tradițional”, respectiv în baschet și aveam toate preconcepțiile despre eSports pe care le are și acum lumea sportivă, mai ales în țara noastră. Pe scurt:

dacă nu se transpiră, ăla nu e sport!

Ca un tsunami a venit DreamHack și a spălat ideile mele: am văzut echipe cu antrenori, cu program de antrenamente foarte strict și care, culmea, includeau și antrenament fizic. Dar mai ales mental. Am văzut foarte mulți fani, un spectacol absolut fabulos, multă bucurie în rândul învingătorilor, tristețe la învinși, fair-play desăvârșit, interviuri și autografe, multă presă de specialitate, influenceri, cam toate ingredientele unui spectacol absolut.

Sigur, focusul nu e pe activitate fizică, dar nici la șah, yoga, go sau scrabble nu e.

Nici nu vreau să discut prea în amănunt dacă e sport sau nu, ce vreau să vă spun e că mi-au picat ochii pe niște cifre și am rămas trăznit. Într-o analiză a prestigioasei Goldman Sachs (vezi aici), sunt următoarele date pentru 2019:

0%
194 de milioane Audiența globală
0%
256 milioane dolari Totalul premiilor
0%
1.184 milioane dolari Valoarea industriei

 

Iar estimările pentru anii următori sunt la fel de fabuloase.

Este o piață în creștere explozivă și nimic nu o poate opri. Iar pandemia asta a venit ca o mănușă, o mulțime de iubitori de sporturi obișnuite au început să guste din eSports. Și lucrurile se mișcă și în România, încep să apară ligile, echipele, iar de programatori, slavă cerului, nu ducem lipsă.

Așa că am pus mâna și am urmat un curs despre eSports la Johan Cruyff Institute Barcelona, care m-a făcut să înțeleg mai bine cine sunt jucătorii din industria asta, cum funcționează ea și care îi este dinamica. Pe mine, unul, m-a convins că eSports nu e o joacă de copii!